Skip to content

Megérkezett az év színe! A 2024-es Pantone év színe: a Barackszín

az év színe pantone 2024 peach fuzzy barack_webdesign by Lilith

Barackszín az év színe, Pantone 2024 a Peach Fuzz!

Hú, de régen volt már igazi pasztellszín az év színe. Idén az év színe,  avagy a Pantone 2024, a Peach Fuzz, azaz a barackszín.

pantone 2024

Tudod mik azok az un. Pantone színek?

A Pantone színek egy olyan színskála és rendszer, amelyet a Pantone Inc. fejlesztett ki. Ez a rendszer a színek egységes és szabványos megjelenítését teszi lehetővé nyomtatásban, festészetben, dizájnban, (sőt a webdesignerek is követik) és egyéb kreatív alkalmazásokban. A Pantone színskála egyfajta színek nevezési és azonosítási rendszere, amely segít a különböző színek pontos megjelenítésében és reprodukálásában.

A Pantone színek az alábbi jellemzőkkel rendelkeznek:

  1. Színcsaládok: A Pantone rendszer számos különböző színcsaládot tartalmaz, például a Pantone Solid Coated, Pantone Solid Uncoated, Pantone Metallic, Pantone Pastel stb. Minden színcsalád különböző típusú felületekhez és anyagokhoz használható.
  2. Pontos azonosítás: Minden Pantone szín egyedi kódokkal azonosítható, például a „PMS 185C”. Ezek a kódok garantálják, hogy ugyanazt a színt pontosan reprodukálni lehessen különböző médiumokban.
  3. Színminták: A Pantone színskála papír alapú színmintákkal és nyomtatott katalógusokkal rendelkezik, amelyek bemutatják a különböző színeket, így a tervezők könnyedén kiválaszthatják a megfelelő árnyalatot.
  4. Széles körű alkalmazás: A Pantone színek nemcsak nyomtatásra, hanem festészetben, lakberendezési stílusokban, úgy mint például a textildizájnban, csomagolástervezésben és más alkalmazásokban is használhatók. Segítenek a konzisztens színmegjelenítés és brandidentitás kialakításában.
  5. Színhűség: A Pantone színek rendszere biztosítja, hogy ugyanaz a szín mindenhol azonosan jelenjen meg, függetlenül attól, hogy milyen típusú nyomtatásról vagy felületről van szó.

A Pantone rendszer a tervezők, dizájnerek, művészek és más kreatív szakemberek széles körének segítségére van, hogy színválasztásukat és terveiket konzisztens és pontos színekkel valósítsák meg. A Pantone színek népszerűek és elterjedtek a dizájn- és nyomtatási iparban, valamint más művészeti és kreatív területeken is.

2024 Pantone színének a barackszín színtani hatása:

pantone 2024 peach fuzzy színA barackszín egy meleg, lágy árnyalat, melyet a naplemente aranyszínű sugaraival társítanak gyakran. Ez a szín a narancs és a sárga elegáns kombinációját képviseli, ami kellemes melegséget és vidámságot sugároz. A barackszínű árnyalatok lehetnek halványak, majdnem pasztellszerűek, vagy mélyebb, gazdagabb tónusokban is megjelenhetnek.

A barackszín egyedülállóan sokoldalú, és könnyen alkalmazkodik különböző környezetekhez és stílusokhoz. Divatban gyakran előfordul, kiegészítőként vagy ruhadarabok fő színének részeként. A barackszínű virágok is gyakoriak kertekben, hozzájárulva a vidám és derűs atmoszférához.

A falakon vagy lakberendezési elemeken alkalmazva a barackszín melegséget hoz létre a térben, kiválóan harmonizálva más meleg tónusokkal, például barna vagy arany színekkel. Emellett a barackszín a modern és a klasszikus stílusokban is megállja a helyét, a könnyedség és elegancia jegyében.

A barackszín emlékeztet bennünket a nyári napok édes gyümölcseire, és ezáltal frissességet és vidámságot csempész az életünkbe. A természet szépségét és a napfény melegét idézi meg, így a barackszín nem csupán egy egyszerű színes árnyalat, hanem egy érzéseket és hangulatokat felidéző paletta része.

Fontos megjegyezni, hogy az emberek egyéni élménye és érzékenysége változhat a színekkel szemben. A színek hatása szubjektív lehet, és különböző kulturális és életmódbeli szempontoktól függhet.

Hogyan hat ránk az év színe, a barackszín?

pantone 2024 peach fuzzyA barackszín színtani hatása érzelmileg és pszichológiailag is befolyásolhatja az embereket. Itt van néhány jellemző, amelyekre a barackszín színpszichológiai hatása utalhat:

  1. Melegség és biztonság: A barackszín meleg, derűs tónusa melegséget és biztonságot sugallhat. A meleg színek gyakran kapcsolódnak az otthonossághoz és a kényelemhez.
  2. Vidámság és optimizmus: A narancs és a sárga árnyalatokkal tarkított barackszín vidámságot és optimizmust közvetíthet. Ez a szín gyakran asszociálható a boldogsággal és pozitív érzelmekkel.
  3. Frissesség és nyári hangulat: A barackszín gyakran emlékeztet a nyári naplementére és a gyümölcsök édes ízére. Ezért kapcsolódhat a frissességhez, a természetességhez és a kellemes időjáráshoz.
  4. Energia és életerő: A meleg színek, mint például a barackszín, általában erőt és energiát sugallnak. Ezek a színek ébren tarthatják, serkenthetik az embereket, és növelhetik az életerő érzetét.
  5. Kreativitás és vitalitás: A barackszín tarka és élénk árnyalatai ösztönözhetik a kreativitást és a vitalitást. Ez a szín lehet ösztönző és segíthet az éberség és a koncentráció fenntartásában.

Fontos megjegyezni, hogy a színpszichológia szubjektív, és az emberek egyéni tapasztalatai és kulturális háttere is befolyásolhatja, hogyan élik meg a különböző színeket. Mindazonáltal a barackszín általában pozitív, meleg és derűs hangulatot kelt, és számos kontextusban használható a pozitív érzelmek kifejezésére és előidézésére.


Tetszik ez a kellemes, hamvas barack szín?

Tervezzük meg a kívánsághonlapodat!

Kész elképzeléssel és koncepcióval érkeznél ?- előre tudva, hogy egy letisztult, komolyságot és intuíciót is sejtető szakmai honlapot szeretnél? A vállalkozás Arculattervezése során hosszas keresgélés után kiválasztjuk a megfelelő színt, -akár az év Pantone színét, amit aztán következetesen végig meg is tartunk a teljes honlap készítése folyamán. Így előtérbe kerülnek a hozott és témához keresett arculathű fotók, itt-ott például a választott  arculati színnel kiegészítve, ráárnyékolva, és a díszítőelemek, betűk, szövegek színezésével.  Álmodd meg, majd valósítsuk meg!

Pantone színek képeinek forrása: pantone.com