Skip to content

Mi az a moodboard? Mire jó? Avagy a hangulattábla készítés titkai

moodboard készítés_ webdesign by Lilith

Mi az a moodboard vagyis hangulattábla?

Webdesign és arculattervezés kapcsán akkor merül fel a hangulattábla fogalma, amikor egy új honlap/ téma arculatát elkezdjük megálmodni. Ugyanis mindig a színvilág az első, amit próbálgatni kezdünk, vajon mi tetszik nekünk (az Ügyfélnek), illetve mi illik a témához? A hangulattábla készítés kezdőlépése legtöbbször egy olyan konkrét képből indul ki, aminek a hangulata vagy a színei megtetszenek, és a témához is illenek, abból előbb egy színpaletta készül, majd maga logó. Ezt követi a hasonló színvilágú és tartalmú képek keresése, végül magának egy hangulattáblának az összeállítása.  Mindez persze történhet papíron is, ahogy az online világ előtt is, újságcikkekből kivágott színes képekből, textildarabokból, stb.., de az online világban inkább online készülnek a moodboardok, az internetről, vagy saját fotókból, garfikákból, mertíve.Ebben az írásban 3 példát hozok, ami mind három különböző elvárásból indult ki.

Mire jó?

A hangulattábla készítése abban jelent nagy segítséget, amikor tehát egy arculatot, termékcimkéket, logózott termékeket, vagy honlap színvilágot szeretnénk bemutatni az Ügyfelünknek még a konkrét munka kivitelezése előtt, hogy legyen egy szemléltető a majdani termék színvilágából, hangulatából, egyfajta előtervezés végülis.  Előnye, hogy még jelentősebb idő és pénzbefektetés nélkül kiderülhet, ha mégis valami más állna jól az adott projektnek. Ha pedig jó, számos helyen, katalógusokban, social mediában felhasználható később is, mint díszítő, figyelemfelkeltő elem.

 

Biolunch hangulattábla moodboard
Hangulattábla konkrét munkához (Bio lunch)

Például a logótervezés cikkemben írt Bio Lunch ételkiszállító vállalkozásnak a cikk fotója lett az egyik hangulattáblája.  A  színpaletta és a logó ekkor már eldőlt és készen volt.

Na, de hogyan készthetünk magunk egy moodbordot?

Mi kell a hangulattábla készítéshez?

Egy egyszerű fotómontázsnál komolyabb hangulattábla készítéséhez viszont már több dologra van szükség: 

1. Színpaletta, jellemzően 3-4-5-max 6 színben

2. A színpalettával harmonizáló és a témához kapcsolódó képek, grafikák

3. Néhány szövegelem, a betűtípusok szemléltetésére

4. Ahová illik, néhány grafikai elem, mint például keretek, szalagok, gombok, ikonok, hátterek,és ne feledkezzünk el a legfontosabbról a logóról!

Moodboard készítés 1: Saját magad készíted egy egyszerű fotómontázsként

Waldorf montázs
Hangulattábla készítése fotómontázsból

Magát a moodboardot úgy kell elképzelni, mint egy fotómontázst, ahol a képek kerete, mérete, színe, az egész tábla alakja minden szabadon választott, sőt akár el is forgathatjuk a képeinket, ahogy például ezen a színes waldorfos témájú hangulattáblán. Ez csak egyszerűen termékfotókat és logókat tartalmaz, a honlapnak is szánt iskolai tábla háttérrel. Egyfajta főpróba a honlap stílusához, lásd élőben: www.waldorfart.com.

Legegyszerűbben valamilyen grafikus programban, akár Photoshopban is készíthetünk ilyen táblát.

Ez a megoldás természetesen igényli a program meglétét és használatának ismeretét.

Moodboard készítés 2: Kész sablon átalakítása

Egy másik megoldás, ha letöltünk egy ingyenes vagy fizetős hangulattábla sablont, vagy angolul moodboard template-et az internetről, amik szintén jellemzően Photoshop programban szerkeszthetőek, és egyszerűen a választott fotókat, képeket, illusztrációkat és színekkel feltöltöd a képek helyeit. 

Hogy hol találsz képeket? Talán találkoztál már a legnagyobb képgyűjteménnyel, ami már önmagában is nem más, mint egy kimeríthetetlen hangulattábla, a Pinterest. Illetve számos fizetős és ingyenes fotóletöltő portál, mint például a két kedvencem a ” magyarul is beszélő” Pixabay, ( a hol a képek mellett vektorképeket és illusztrációkat is kereshetünk, valamint az Unsplash és a Pexels, ahol ingyenes videókat is találunk.

Ha a sablon mellett döntünk, akkor Photoshopban megnyitva, a kívánt képeket  kedvünk szerint beleigazíthatjuk a kész képkeretekbe, és a választott színekkel kitöltve a színpalettát már készen is vagyunk. Előnye, hogy minden eleme szabadon alakítható, egyedivé tehető.

Hangulattábla készítés Phostoshop sablonnal
hangulattábla készítése smaragd
Elkészült hangulattábla

Moodboard készítés 3: Kompakt megoldás

Minden eddiginél gyorsabb és egyszerűbb megoldás kész, internetes grafikai programok sablonjaiból válogatni, ott már tényleg gyerekjáték egy hangulattáblát összeállítani. Mindössze ennyi a feladat:

1. sablon kiválasztása

2. a program által adott képek közül választani (vagy sajátokat is van lehetőség feltölteni)

3 behúzni a megfelelő helyre

4 letölteni a munkánkat

Előnye: roppant egyszerű és gyors.

Ilyen segítség lehet például a canva és a crello, internetes, online grafikai tervezőprogramok, amik számos témában kínálnak sablonokat, mindkettő magyar nyelven is használható és mindkettőnek van ingyenes és Pro (fizetős) verziója is.  

Hátránya: ha nem saját fotókat használunk, könnyen szembejöhetnek a felhasznált fotóink a neten, hiszen rengetegen használják ezeket a programokat és fotókat, és a Canva például a pixabay képeiből merít, szóval érdemes egyedi fotókat használni..

Hangulattábla készítés Canva programmal
hangulattábla készítés crello
Hangulattábla készítés Crello programmal

Tanulság: Hangulattáblát készíteni nem feltétlenül nehéz, mégis, ha Megrendelőnek készül és minden elemét magunk készítjük, kutatjuk, alakítjuk igen időigényes feladat tud lenni, az eredmény azonban mégis magáért beszél, hiszen általa bepillantást nyerhetünk és nyújthatunk a  majdani honlap designjába, még csírájában változtathatunk, ha mégis úgy ítéljük meg, hogy más színekkel kellene dolgoznunk.

Mindenképpen mókás, igazi kreatív időtöltés, bátran ajánlom kipróbálásra mindenkinek, aki kedvet érez hozzá!

Ha pedig érdekel én milyen hangulattáblákat készítettem eddig,   a Moodboard portfólióim között megtekintheted őket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük