Skip to content

Melyek vajon a legfontosabb webdesign trendek 2023-ban?

webdesign trendek 2023-ban _ webdesign by Lilith

Webdesign trendek 2023-ban

Látván felgyorsult világunkat, bizton kijelenthető, hogy a digitális világ és a felhasználói igények folyamatos változásai szintúgy egy pillanatra sem állnak meg. Ezek a változások alapjaiban írják át és elő, milyen honlapoknak lesz nagyobb sikerük a látogatók körében. Lássuk tehát mik azok a webdesign trendek 2023-ban, melyek várhatóan megfelelnek ezeknek a kihívásoknak:

 1. Sötét mód: A sötét mód továbbra is népszerű marad, mivel kényelmes és energiatakarékos. Sok weboldal és alkalmazás kínál majd sötét módot a felhasználók számára.
 2. Minimalista design: Az egyszerű, tiszta és minimalista webdesign továbbra is divatos marad. Az emberek szeretik a letisztult, könnyen átlátható felületeket.
 3. Responszív design: A mobilbarát tervezés továbbra is kulcsfontosságú marad, mivel egyre többen használják az okostelefonjaikat és tableteiket böngészésre.
 4. Élő háttérképek és animációk: Az élő háttérképek és animációk segítenek felkelteni a látogatók figyelmét és élénkítik a weboldalakat.
 5. Sürgető teljesítmény: A weboldalaknak gyorsan kell betölteniük, hogy ne veszítsék el a látogatók figyelmét. A sebességoptimalizáció és a könnyű weboldalbetöltés fontos szempont marad.
 6. 3D grafika és illúziók: A 3D grafika és optikai illúziók használata izgalmasabbá és interaktívabbá teheti a webdesign-t.
 7. Hangvezérlés: Azok a weboldalak és alkalmazások, amelyek támogatják a hangvezérlést, egyre népszerűbbek lesznek, mivel a hangtechnológiák fejlődnek.
 8. Interaktív tartalom: Az interaktív tartalom, például quiz-ek, játékok és élő csevegőbotok növelhetik a felhasználók részvételét és elkötelezettségét.
 9. Személyre szabott élmény: Az AI és gépi tanulás segítségével a weboldalak egyre inkább személyre szabott élményt nyújtanak majd, ami növeli az elkötelezettséget.
 10. Fotográfia és videó: A minőségi fényképek és videók továbbra is fontosak a webdesignban, és segíthetnek az üzenet hatásos közvetítésében.

A webdesign trendek is tehát folyamatosan változnak, és az új technológiák és felhasználói igények folyamatosan formálják a területet. A legjobb megoldás, hogy tartsunk lépést az aktuális trendekkel, és készítsünk a felhasználók igényeire fókuszálva egyedi és modern webdesign-t, de mik is ezek a konkrétan megfogalmazható igények a webdesignnal szemben?

Felhasználó igények és elvárások a 2023-as webdesign trendben

A fenti felsorolásból is tisztán látszik, hogy gyakorlatilag mindegyik a felhasználók igencsak tág perspektivájú igényeit hivatott minél jobb minőségben kielégíteni. A webdesign során a felhasználói igények és elvárások fontos szerepet játszanak, hiszen a weboldalak és alkalmazások az emberek számára készülnek. Az alábbiakban néhány olyan felhasználói igényt és elvárást sorolok fel, amelyeket a jó webdesignnak figyelembe kell vennie:

 1. Felhasználóbarát felület: A felhasználók számára könnyen kezelhető és navigálható felületre van szükség. A menük, gombok és linkek logikusan elrendezettek legyenek.
 2. Reszponzivitás: A weboldalaknak és alkalmazásoknak különböző eszközökön (számítógép, tablet, mobil) is jól működniük kell. A reszponzív design biztosítja ezt.
 3. Gyors betöltés: A felhasználók türelmetlenek, és nem szeretnek hosszú ideig várakozni. A weboldalaknak gyorsan kell betölteniük, hogy ne veszítsék el a látogatók figyelmét.
 4. Biztonság: A felhasználók elvárják, hogy az adataikat és személyes információikat biztonságban tudják a weboldalakon. SSL tanúsítványok és egyéb biztonsági intézkedések segíthetnek ebben.
 5. Tartalom könnyű elérése: A tartalomnak könnyen elérhetőnek és olvashatónak kell lennie. Jól látható címek, szövegformázás és képek segítik a tartalom fogyasztását.
 6. Barátságos dizájn: Az esztétikailag kellemes és vonzó dizájn vonzóbbá teszi a weboldalt. Az átlátható és letisztult design is fontos.
 7. Konzisztencia: Az oldalaknak és alkalmazásoknak konzisztensnek kell lenniük. Azonos elemek, mint például menük és gombok, azonos helyeken és stílusban kell megjelenniük.
 8. Keresőbarát: A weboldalaknak optimalizáltnak kell lenniük a keresőmotorok számára (SEO), hogy könnyen megtalálhatóak legyenek a felhasználók számára.
 9. Interaktivitás: A felhasználók értékelik az interaktív elemeket, mint például űrlapok, térképek és élő csevegőfelületek.
 10. Hozzáférhetőség: Az oldalaknak hozzáférhetőnek kell lenniük az emberek számára, akiknek különböző fogyatékosságaik lehetnek, például a látás vagy a hallás terén.
 11. Személyre szabott élmény: Az emberek szeretik, ha az oldalak személyre szabott tartalmat és ajánlatokat kínálnak nekik, amelyek az érdeklődésüknek megfelelnek.
 12. Gyors keresés: A kereső funkció hatékony és gyors eredményeket kell szolgáltatnia.
 13. Kapcsolatfelvételi lehetőségek: Az elérhetőségi információk és kapcsolati űrlapok segítségével a felhasználók könnyen tudnak kapcsolatba lépni a weboldal tulajdonosával vagy támogatással.
 14. Adatvédelem és cookie-irányelvek: Az adatvédelemmel és cookie-irányelvekkel kapcsolatos információk könnyen elérhetők és érthetők legyenek.

Ezek csak néhány példa a felhasználói igényekre és elvárásokra a webdesign területén. Fontos megérteni a célcsoportot, és a tervezést az ő igényeikhez és viselkedésükhöz igazítani. Ezzel a felhasználók elégedettek lesznek, és hajlandók hosszabb ideig tartózkodni a weboldalon vagy alkalmazásban, de ez már egy másik téma, mégpedig a keresőoptimalizálásé.

Láthatjuk, ha manapság már akárcsak egy sima kis egyoldalas  esetleg olcsó (bemutatkozó) honlap készítésénél is mennyi szempontot kell figyelembe venni, úgy webdesignerként, mint seo szakemberként, hogy a célt, vagyis, hogy a látogatók szeressék a honlapot, szívesen és sok időt töltsenek el ott, és lehetőleg visszatérő vásárlóként, ügyfélként üdvözölhessük őket.